In deze dagworkshop worden de eerste 4 treden van het Achtvoudig Pad toegelicht alsook de basisbeginselen van de Yogafilsofie. Het achtvoudige pad biedt een prachtige levensleer die een progressieve verbetering van de levenskwaliteit beoogt, tot aan de volledige bevrijding van elke vorm van lijden. Eerst dienen we hiervoor Inzicht te verwerven; inzicht in ons lijden leidt tot het ontwikkelen van Zelfkennis.

Dit is vanzelfsprekend een geleidelijk en diepgaand proces waarbij stilstaan en de tijd nemen voor bewuste reflectie en oefening belangrijk is. Zelfkennis is nodig om te komen tot Zelfrealisatie.

**inschrijven via info@per-neser.org (max. 20 plaatsen!)
Prijs is 90€

YAMAS/NIYAMAS:

Hoe kan je zowel in denken als handelen “geweldloosheid” beoefenen? En dit naar je eigen lichaam en geest, als naar de ander en de wereld? Hoe kan je vanuit dit basisprincipe leren spreken? Hoe onhoud je je van hebzucht en stelen, daar waar het grootste deel van onze maatschappij gericht is op overaanbod, overconsumptie en kopiëren? Hoe blijf je vredig, tolerant en vol mededogen in een wereld die eerder gekenmerkt wordt door oorlog, geweld en intolerantie? En wat is Zuiverheid? Hoe wordt je lichaam echt de Tempel voor je Ziel; een zuiver huis voor een zuivere geest gericht op zuivere intenties en Zelfrealisatie? Hoe vindt je de kracht/het vuur voor dagelijkse oefening richting transformatie en zelfstudie? Kan je ook loslaten en tevreden zijn, je overgeven aan dat wat is – de situatie of de staat waarin je je nu bevindt – terwijl je altijd geleerd hebt om doelen te stellen en pas tevreden te zijn eens een doel bereikt?

ÂSANA/PRÂNÄYÄMA:

Je lichaam is je Tempel, dit moet sterk, soepel en gezond zijn zodat dezelfde eigenschappen in de geest gecultiveerd kunnen worden. Ook omgekeerd gaat dit op: een sterke, soepele en gezonde geest geeft dezelfde kwaliteiten in het lichaam.
“Mens sana in corpore sano”
Een juiste aandacht en beoefening van Âsana brengt balans, zelfcontrole, standvastigheid, flexibiliteit en helpt je om alle kwaliteiten van de Natuur te ontwikkelen. Je lichaam is immers je aarde element en de basis van je stabiliteit; sterke, gezonde bomen hebben een flexibele stam en diepe wortels. Vallen hierdoor niet om als het leven hard waait; maar blijven standvastig en veerkrachtig en dragen hierdoor vele vruchten.

Prâna is het beginsel van leven, het meest echte van wat we zijn.
Prânâyâma brengt ons tot het hart van dit Mysterie, en wanneer prâna gekend en beheersd wordt, kan dit naar alle cellen in de vorm van pure, zuiverende Levensenergie. Prânayâma leert je daarnaast overgave, tevredenheid en maakt de geest helder en éénpuntig, geschikt voor concentratie wat een voorwaarde is voor meditatie.

De laatste 4 treden van het achtvoudige pad worden beoefend in één of twee stiltedagen volgens de traditie van de Himâlaya’s en Viniyoga. Deze datum wordt aangekondigd eind juni en zal plaatsvinden in de zomervakantie. De beschrijving van deze stiltedag kan u hier raadplegen (info van vorig jaar)
http://activiteiten.per-neser.org/#post47

Wie de staat van Yoga bereikt heeft, beschikt over een heldere, onverstoorbare geest en is gevestigd in zijn Ware Aard.
Deze ware Aard wordt samengevat met de woorden “Sat, Chit, Ânanda.” – Zijn, Bewustzijn en Zaligheid (Bliss).
Dit zijn eveneens de kenmerken van het Absolute.
Het pad van yoga om tot deze staat te komen noemt men het Achtvoudige Pad.